Etusivu Minä Hamsterit

Tarinat

Kuvat Koti Leffat Linkit

Case RedmondPhoto Gallery:

Talvimyrsky
Tässä pikainen raportti paikan päältä Pacific Nortwestin myrskystä. Päivitän tätä kunhan ehdin:

Day 1


Eilen tulin lentokoneella Californiasta Seattleen. Lentoa myöhästytettiin 4 tuntia, koska ei saatu laskeutumislupaa Seattleen myrskyn takia. Vihdoin viimein päästiin matkaan, ja perillekin. Perillä satoi ja tuuli ihan pirusti, ja kuulemma osa alueista oli pimeänä. Puutavaraa oli joka puolella. En tiedä onko ero paikallisessa puulaadussa vai missä, mutta oli omituista kuinka paljon puuta oli kaikkialla. Motarillakin oli raivausryhmä sahaamassa puita. Motarilla oli maininta että SR-520 moottoritien silta Seattleen on suljettu tuulen takia. Kyseinen silta on kelluva, joten ilmeisesti sille on laskettu tuulirajat milloin sitä saa käyttää turvallisesti.

Pääsin kotiin vähän keskiyön jälkeen. Sähköt oli vielä päällä, mutta 12:51 meni sähköt.

Onneksi kaapista löytyi kynttilöitä, muuten olisi ollut pimeää. (note to self: osta taskulamppu)

Aamulla sisälämpötila oli laskenut 16-17 asteen kieppeille, ja työkaveri soitti että työpaikan sähköt on myös poikki, ja sisään ei pääse kun on sähköiset oviavaimet. Lisäksi eipä siellä olisi mitään voinut tehdäkään. Jatkan unia.

Herään päivällä, lämpöä n. 15 astetta. Kaveri soittaa matkalla töihin, mainitsee että osa huoltoasemista on toiminnassa. En tajunnut tankata lentokentältä tullessa, joten tankki on lähes tyhjä.

Lähen kauppoihin päin autolla. Eka huoltoasema on kiinni, mutta sen vieressä oleva 7-11 on auki. Sisällä ei ole sähköjä, mutta ulkoa tulevan valon avulla nappaan kainaloon naposteltavaa ja vettä. Kassa ei toimi, joten myyjä naputtelee tuotteet taskulaskimen avulla.

Ajan Redmondin keskustaan. QFC-ruokakaupan parkkipaikka on täydempi kuin koskaan mitä minä muistan nähneeni. QFC:llä on sähköt generaattorin avulla, se tosin riittää vain valaistukseen ja kassakoneisiin, joten kylmäkoneet on seis, eli vain kuivaravaraa saa ostaa. Molemmissa kaupoissa lähes kaikki leipä oli hamstrattu. Itse jouduin tyytymään ihmeellisen näköisiin leipiin. Näkemäni huoltoasemat olivat kiinni. Bensan varoitusvalo oli jo päällä, joten päätin ajaa kotiin enkä tuhlata bensaa ajelemassa ympäriinsä.

Kotona päivänvalossa lueskelin Calvin & Hobbesia. Kun alkoi pimenemään, jatkoin satunnaista lueskelua kynttilöiden avustuksella. Kun tuli liian pimeää, yritin nukkua hiukan, ja satunnaisesti pelailin syntymäpäivälahjaksi saamaani Go!Sudokua PSP:llä. (On muuten hyvin toteutettu sudoku. Epäilin vahvasti että palaisin pian paperiversioon, mutta ihan hyvin tuo toimii). Läppärin sähköt oli jo ihan finaalissa, sillä pelasin lentokoneessa tullessa Defconia.

Kännykän sähköt alkavat loppua. Motorolan kännykässä on tyhmä (ja ilkeä) feature, sitä voi ladata läppärin USB-liittimestä vain jos ostaa maksullisen ajurin Motorolan webbisivulta. Kesällä löysin vahingossa kiertotavan tähän, Biosissa ei tarvitse tuota ajuria, joten viimeisillä sähköillä boottaan läppärin biosiin ja pistän puhelimen lataamaan niin kauan kuin läppärissä riittää potkua.

Hanasta tulee vielä lämmintä vettä, joten päätin ottaa suihkun. Velipojalta kuulin että kuvernööri on julistanut hätätilan, miljoona on ilman sähköjä, ja että kannattaa varautua jopa 5 päivään ilman sähköä. Tyttöystävä soitti sähköyhtiön palvelunumeroon, jossa nauhoite sanoi että pahimmassa tapauksessa voi mennä jopa 2 viikkoa.

Juuri kun ajattelin mennä nukkumaan, ja pelata viimeiset Sudokut, valot napsahtivat päälle. Eli nyt ollaan sähköissä.

Lisäseurantaa, mm. SeattleTimes.

Myös King5 antaa paljon tietoa ja kuvia:

Lisäksi toinen note-to-self. Patteriradio olisi ollut mukava seuralainen alahuulen lisäksi, joten myös sellainen kannattanee ostaa lähiaikoina.

Pieni kuriositeetti, syntymäpäivänäni 15.12.1975 tehtiin Suomessa uusi tuulen nopeusennätys kovan myrskyn vuoksi. Tuo ennätys rikottiin vasta ihan muutama vuosi sitten.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus oli palata Californiasta vasta perjantaina. Näköjään iltapäivän aikana lentokenttä on ollut käytännössä suljettu, joten ihan hyvä sinällään että pääsin tänne jo edellisenä iltana. Tällä hetkellä kenttä on palannut lähes normaaliin toimintaan.

Ilmeisesti jotkut palelivat pahemmin kuin minä. Päivällä katsoin kun yksi henkilö istui käynnissä olevassa autossa lähtiessäni kauppoihin. Siellä hän oli kun palasin kaupoistakin.

Mainitaan vielä että mietin kuinka saada auto ulos autotallista, sillä oven nostinsysteemi toimii sähköllä. Ovessa on kuitenkin hätälukko joka irroittaa oven nostosysteemistä, jolloin oven voi nostaa käsin auki. Avain tuohon lukkoon on asuntotoimiston henkilökunnalla. Toimista oli kuitenkin suljettu sähkökatkon vuoksi. Hetken tutkin oven lukkoa, ja postiluukun avaimella avasin lukon alle minuutissa. Se siitä turvallisuudentunteesta.

Day 2


Aamulla herätessäni sähköt oli edelleen päällä. Lämpöä riitti. Hienoa.

Aamupäivän vietin sängyssä läppärin ja puhelimen kanssa. Uutistoimistojen nettisivuilta selasin lävitse tapahtumat, ja netin ylitse sekä puhelimella tavoitin ystäviäni sekä täällä Seattlen alueella että Suomessa. Vaikutti siltä että vielä n. 700 000 oli ilman sähköjä, n. 300 000 alaspäin pahimmasta. Mietin auton bensatilannetta, ja lopulta päätin ottaa riskin ja lähteä autolla hakemaan bensaa. Pihalla oli UPS-kuriirin auto, ja pysähdyin kysymään kuljettajalta vinkkejä bensan hakemiseen. Hän sanoi että Redmondin alueella on suurilta osin sähköt, että jossain siellä varmaankin on bensaa. Lähdin ajamaan, ja lähimmällä asemalla ei ollut bensaa, mutta jo toisella tärppäsi. Hienoisen odotuksen ja jonotuksen jälkeen sain tankkiin bensaa ja lähdin katselemaan ympäriinsä.

Redmondin kaupungissa oli jo melkoisesti vilinää. Useimmat kaupat olivat auki, ja kauppakeskuksessa oli jouluhälinä päällä ilmaan mitään viittaustakaan sähkökatkokseen. Aukealla oli ryhmä soittamassa joululauluja.

Redmondista poispäin ajaessa alkoi melko pian alue jossa ei enää ollut sähköjä. Liikennevalojen ollessa pimeinä liikenne oli hiukan hitaanlaista. Pakko nostaa kuitenkin hattua paikallisten ajotavoille. Kaikissa pimeissä risteyksissä mentiin vuorotellen joka-toinen -periaatteella. Kenelläkään ei ollut niin kiire että Minä-Ensin -vaihde olisi juuttunut päälle, vaan kaikki sujui mukavasti ja sulassa sovussa. Tämä kaikki ilman mitään erillistä ilmoitusta tai kylttejä. Enpä haluaisi kokeilla toimisiko Suomessa.

Päivän mittaan pidin yhteyksiä kavereihin. Yhden puhelin ei vastaa, joten epäilen että hänellä on sähköt poikki. Toinen kaveri joka asuu Bellevuessa kertoi että hänellä on edelleen sähköt poikki. Illalla hän soitti uudestaan ja kysyi olisiko minulla polttopuita, sillä heillä ei ole enää paljoa jäljellä ja lähiseudun kaikki kaupat on loppuunmyyty. Minullakaan ei ollut kuin yksi pieni paketti, mutta lupasin ne hänelle ja hän kävi ne hakemassa. Uutistoimiston nettisivut puhuivat sähköjen palaamisesta enemmänkin maanantaina kuin sunnuntaina, joten voi olla että heilläkin on edessä vielä kaksi kylmää yötä.

Uutisissa kerrottiin että sairaalaan on viety paljon ihmisiä häkämyrkytyksen vuoksi. He ovat lämmittäneet asuntoa esimerkiksi hiiligrillillä eivätkä ymmärtäneet seurauksia.

Day 3


Redmondissa kaikki hyvin. Näyttää että hiljalleen siellä-täällä alkaa olemaan sähköjä. Nettiuutisten perusteella silti lähes puoli miljoonaa on vielä ilman sähköjä. Edelleen puhutaan maanantaista arvioksi milloin taikka mihin mennessä saadaan sähköt suurimmalle osalle. Kaverini soitti Kirklandista, heillä ei ole vielä sähköjä. Täältä hänen luokse on vain n. 5 mailia, joten uskoisin että heillekin tulee sähköt lähiaikoina. TMX Elmo löytyi kaupasta, harmi vaan etten taida ehtiä enää lähettää sitä veljenpojalle jouluksi.